På förekommen anledning tänkte jag skriva om några appar jag använder någorlunda flitigt på min iPhone 3GS. Den här gången väljer jag att skriva om min utomhus-kategori på mobilen. Det blir så mycket att ta på en gång om jag ska täcka in allt under ett och samma inlägg, så det kommer fler appar senare.
Trails [ Hemsidan, App Store-sidan ]
Min favorit så här långt bland program för att kartlägga var man har promenerat, cyklat, joggat, eller vad man nu har gjort utomhus för att hålla kroppen i trim. Använder den inbyggda GPS:en för att kartlägga där man rört sig, och rutterna kan sedan exporteras till tjänsterna EveryTrail, TrailRunner, eller andra tjänster som stödjer gpx- eller kml-format, däribland den svenska tjänsten Shapelink som har en Facebook- och Twitterkoppling så att du kan informera (och kanske sporra!) dina vänner till att haka på! Dessa vänner kan alltså då också se var du har motionerat. Alla motionspass arkiveras på mobilen så att man kan titta tillbaka på dem i efterhand och se statistik som sträcka, tid, hastighet, höjdkurvor, och annat. Inspelningarna av hur du rör dig går att pausa och återuppta senare, om du t.ex. hittar på att göra något som inte är del av träningen vid något tillfälle.
Klart.se [ Hemsidan, App Store-sidan ]
Riktigt trevlig vädertjänst som alltså finns som applikation på mobilen nu också! Finns i gratis- och betalvariant, där betalande användare får extra funktioner som vädervarningar (inte dumt alls om du ska till fjälls, eller åka båt) och annat. När man först startar den, används mobilens GPS-funktion för att ta reda på var du bor, och presenterar vädret samt prognoser där du är. Man kan välja vyer för att se väder timme för timme, eller dag för dag, och både nederbörd och vindhastigheter finns förstås med förutom temperaturer och molnighet. Väderkartor finns också med, där man kan titta på hur temperatur, nederbörd, vindstyrka, och molnighet rent geografiskt förväntas förändra sig timme för timme de närmaste dygnen för Sverige och resten av världen.
Gowalla [ Hemsidan, App Store-sidan ]
Gowalla är en av dessa ”sociala” appar, där man kan knyta appen till t.ex. Facebook, och sedan informera omvärlden om var man är, helt enkelt. När du har kommit till t.ex. en badplats eller ett musem, kan du starta Gowalla och välja att informera andra om detta. Då får du också se vilka som senast var på samma plats som dig, samt var dina andra vänner som använder den här appen senast har varit. Det här är alltså en applikation som fungerar allra bäst när många av dina vänner använder den förutom dig själv, eftersom annars kan det hela ju ses som rätt poänglöst. Å andra sidan är det ett väldigt enkelt sätt att tala om dina vänner på Facebook att man har anlänt till t.ex. en konsert eller festival. Man behöver ju inte ens knappa in en status på ett tangentbord för det, utan då räcker det att välja platsen att ”checka in” på i den GPS-baserade ”närmaste platser”-listan, vilket är gjort på ett par sekunder totalt sett.
Layar [ Hemsidan, App Store-sidan ]
Layar är mer en app för att fascinera andra med, än något som faktiskt varit användbart för mig, men den är samtidigt en applikation som jag ser potential i. Layar låter en användare aktivera ett antal olika ”skikt” (layers, därav namnet), där ett skikt t.ex. kan vara ”Systembolag”. Aktiveras det skiktet, ser du i kameravyn var ditt närmaste Systembolag är. Ja, alltså samma vy som visas när du pekar med kameran för att fota eller filma något. Man håller alltså upp mobiltelefonen och pekar den åt olika kompassriktningar, så kan man se sig omkring var saker och ting är. Ett annat lager är ”Hus för försäljning”. Med det aktivt kan man helt sonika köra omkring ett kvarter med bil och ha appen igång och se vilka hus som är till salu, tillsammans med annan information. Väldigt spridda möjligheter alltså, och det är därför jag tror den här har potential även om jag inte använder appen så mycket just nu. Jo, och till sist finns ett lager för Wikipedia också. Så sevärdheter och allt möjligt annat på Wikipedia presenteras med information för platser du pekar mobiltelefonen mot.
Ja, det var allt jag har i min mapp ”Utomhus” på mobilen själv! Har ni andra tips om bra appar för utomhusaktiviteter och sommarbestyr, så tveka inte att kommentera! Det finns ju verkligen allt mellan himmel och jord. Ja, kanske rentav något för att kolla badtemperaturer?
dessa verkar intressanta! vilken tur att jag gav dig saker att skriva om! 😉