Piteå med omnejd

På den här sidan lägger jag ut en del olika resmål vi har kört till för att utforska. Jag tänkte helt enkelt – varför bara hålla det här för oss själva och i blogginlägg som lätt faller i glömska, och inte sammanfatta och dokumentera allt på en egen sida? Kanske finner någon turist i våra trakter något av intresse här, eller bara andra pitebor som mig själv! För det finns så mycket att se i kommunen som lätt glöms bort, till och med av oss infödingar! Förhoppningsvis kommer den här serien av intressanta platser i Piteå bara att växa med tiden!

Badhusparken

Här tillbringade jag särskilt många sommardagar med en bok på den tiden jag var singel. Inte den största stadspark som finns, men här bjuds besökarna å andra sidan på gott om båtsightseeing där det brukar vara gott om trafik i kanalen, samt glass, öl, och en hel del annat man nu kan tänkas vara ute efter en varm sommardag. Särskilt nu sedan renoveringen och utökningen av utbudet på serveringen inför 2010-säsongen. Förutom detta finns en lekpark för barnen. Till de årliga återkommande aktiviteterna hör spelningar av mer eller mindre lokala artister, midsommarfirande, kanalsimskådning, och ibland också valborgsfirande. Vi pitebor har rationaliserat ihop dessa två sista aktiviteterna här, och firar valborg och det årliga kanalsimmet på en och samma dag. Jag brukar föredra den värmande majbrasan istället för att simma i kanalen med nyuppsprucken is, iförd våtdräkt.

View towards my apartment Midsommarfirande i parken Grön knopp! Explosion i Grönt IV Båttider
Badhusparken

Bredviksberget

Ett berg lätt att glömma bort, men väldigt lättillgängligt om man bor i Piteå. Platsen är betydligt bättre känd för soptippen som ligger alldeles i närheten, och färdvägen till utsiktsplatsen på berget är också densamma som om man ska köra dit. Vägen leder delvis upp på berget, och för att ta sig sista biten upp fick vi själva gå en bit (vägen var igenbommad), men det var ingen längre sträcka att tala om. Väl på plats belönas man av en utsikt över en stor del av Piteå och Öjebyn, och platsen sägs också vara lämplig för fågelskådare som är utrustade med kikare. Naturnära och i stort sett knäppt tyst för sinnesro! Väl uppe vid utsiktsplatsen finns goda möjligheter att sitta och fika på någon sten också.

På väg upp... Mast Naturen på berget Träd Natur på Bredviksberget
Utsikt

Gläntan

Pitebornas egna småhemliga tillhåll på sommaren, när många turister istället väljer det betydligt mer kända Havsbadet. Lång sandstrand och långgrunt i havet. Hård sandbotten utan sjögräs eller stenar också, förstås. 😉 Tack vare det långgrunda havet åtminstone ett femtiotal meter ut är stranden barnvänlig. Sällan packad med folk också – dels tack vare den långa stranden, och dels eftersom turisterna som sagt för det mesta håller hus på annat håll. Ingen servicebyggnad förutom toalett däremot, så kommer läsksuget får man trots allt leta sig annanstans. Eller se till att ha det med sig på förhand, förstås. Även om vi inte råkade ut för det, så är Gläntan, eller Sandängesstranden som den egentligen heter, antagligen hyfsat solbrännefarlig. Havsbrisen gör nämligen allt som oftast att man inte känner hur mycket solen verkligen ligger på…

De som inte vill beblanda sig med badarna eller få sand mellan tårna, kan som ett alternativ sitta och sola ovanför själva sandstranden i det höga gräset.

Gläntan

Hamnområdet i Jävre

Jävre är en liten havsnära by ungefär två mil utanför Piteå, med en faktiskt ganska välbevarad historia, med sin Arkeologstig med fornlämningar i form av offerstenar och labyrinter, samt en av landets äldsta fyrar – Skags fyr. Denna fyr var i drift i Örnsköldsvik år 1871-1957, när den senare flyttades till Jävre av Sjöfartsverket som ett minne av fyrbyggartiden där som pågick i ungefär 20 år. Runt fyren finns bland annat gamla vackra sjöbodar och en fyrvaktarstuga.

Ankare vid fyren Stugvägg Skags Fyr / Skags Lighthouse Utsikt från fyren En stuga intill
Fyren med fiskestugor / Lighthouse with Fishing Cabins

Rosviksbodarna

Rosviksbodarna ligger, som namnet antyder, nära Rosvik, vilket i sin tur är ännu en by i anslutning till Piteå med sina dryga två mil bort. Det gäller att passa upp om man ska hinna fånga de här fäbodarna så att man inte bara susar förbi dem, eftersom de ligger väldigt nära E4:an intill. Detta fäbodställe har anor tillbaka till 1600-talet dit fjällkorna flyttades under sommartid eftersom det fanns bättre med bete här.

Stängt Bakom lås och bom. Tidningstapet Fönsterljus På ålderns höst.
Ensam är stark.

Stenskär

Innehåll kommer snart!

Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *