Mitt kameraproblem: fixat!

Småseg söndag idag, utan att jag är särskilt sugen på vin, om jag uttrycker det så. Med lite mer avslappnade muskler än vanligt från svartvinbärsvinet och lite säkrare på handen (eller var det tvärtom), avslutade jag kvällen natten med att fixa mitt makroobjektiv också!

Så om ni googlar er hit med samma problem (det verkar tyvärr vara ganska vanligt), så kommer en summering här. Felet visar sig genom att det står F-- på LCD-displayen på sin Nikon D90 eller annan Nikon-kamera, samtidigt som objektivet inte lyder kommandon av kameran. Felet beror på ett kontaktfel mellan objektiv och kamera. Det finns flera knep som kan lösa problemet, och den här turordningen för att försöka lösa felet är vettigast:

  1. Prova att skruva åt objektivet lite extra hårt, ifall det bara inte klickade fast ordentligt. Om det inte hjälper, prova att skruva loss det och skruva på det igen ett par, tre gånger.
  2. Hjälper inte denna enklaste lösningen, ta loss objektivet och rengör kontaktytan i metall på både objektivet och kameran försiktigt med t.ex. en mikrofiberduk (huvudsaken är att det inte lossnar pyttesmå bomullsbitar som genast skulle förvärra ditt rengöringsarbete). Det är okej att använda en alkohollösning här för att avfetta, men gör absolut inte mer än att fukta duken eller topsen du rengör med. Håll särskilt utkik efter att rengöra de små metallpiggarna på objektivet (i guld här, men kan vara i silver), som ska tryckas in i kameran när objektivet är monterat. Se också upp med damm! Försök undvika att damm trillar ner på sensorn i kamerahuset, eller in i objektivet på någon lins.
  3. Om detta fortfarande inte löser problemet, prova då att trycka in de små piggarna på objektivet, var och en för sig. Antingen med ett litet hjälpmedel, eller helt enkelt med naglarna. Anledningen är att någon av dessa kan ha fastnat, eller vara lite stum. De ska mjukas upp med tiden, men på nya eller sällan använda objektiv kan detta leda till problem om man har otur. Och det var precis det här som verkar ha hänt för mig! Jag slapp gå vidare till steg fyra som är…
  4. Hjälper inget fortfarande, kan det tyvärr vara ett problem med något mer invändigt i själva kamerahuset som inte fungerar bra, särskilt om mer än ett objektiv har problem för dig. Då är det nog tyvärr bara inlämning för reparation som gäller.

Med det sagt, så är jag sugen nu på makrofoto! Det var såå längesedan sist, och det här objektivet har egenskapen att ge både bland de mest intressanta fotona jag kan ta, samtidigt som det är det överlägset mest svåranvända. Det är en utmaning att bli duktig på makro, men å andra sidan är objektivet kapabelt till dessa foton (ja, alla är tagna med samma objektiv som jag nu har fixat):

Strawberry Splash av andi.vs.zf.

Butterfly av staflo.

Chrysops caecutiens av Christophe Quintin.

I lurarna: Entheogenic – Light Ocean Blue.

Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *