Personlig bildbehandling från JWST

James Webbs kommissioneringsdata börjar vara igång på allvar via MAST-portalen för astronomer på amatörnivå eller ej att själva ladda ner och titta på och efterbehandla mer eller mindre rå data från JWST, och kanske skapa sina egna alster eller tolkningar. Man rekommenderas tydligen använda deras egna bulknerladdningsscript (som tar hem datat från AWS) för att avlasta deras servrar. Detta är gratis och kräver inget konto hos dem. Endast batchscript och inga i t.ex. Powershell dock, så det blir snällt till att använda någon sorts *nixmiljö för detta… Får kanske installera WSL2 i Windows 11 här och se. Det skulle vara kul om man kunde få till ett par snygga bilder med helt egna datatolkningar därifrån och lägga upp i bloggen!

Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.