En musikspelare för 2010 värd namnet?

Jag börjar ställa mig frågan vad Apples plan egentligen är, efter att ha börjat sammanställa olika pusselbitar som dykt upp den senaste tiden. Apple är i traditionell stil minst sagt tystlåtna om deras visioner och kommande produkter, men vissa konkreta detaljer har trots allt läckt ut.

Först och främst har iPhone 4 precis släppts med den nya tekniken som kallas FaceTime, vilket helt enkelt är en videotelefonifunktion. Det är egentligen inget nytt – andra mobiltelefoner har också klarat sådant tidigare – men ofta har både kvaliteten varit lidande med ryckig och lågupplöst bild, eller knölig att använda. Inte längre. Nackdelen är å andra sidan att FaceTime-samtal kräver en WiFi-anslutning, och alltså där förlorar i flexibilitet. Inte något att tänka på att använda ute på en promenad alltså, men däremot i allt fler hem, arbeten, och andra platser som har trådlöst nätverk.

Sedan talar envisa rykten om en snar uppdatering av Apples iPod-serie, där iPod touch ska utrustas med högre upplösning på bildskärmen med en ”Retina-skärm” precis som iPhone 4, och även med två nya kameror, vilket inte kan ses som mycket annat än iPhone 4:s två nya kameror för fotografering och just FaceTime. Vad detta skulle innebära är stort! Om Apple tar tillfället i akt och ser möjligheterna på samma sätt som jag gör, skulle de plötsligt ha en enhet med musikspelare med hörlurar, App Store och större delen av dess utbud, kamera (kanske också med filmfunktion), videosamtal, filmuppspelning i tio timmar, och mycket mer – allt för den rätt ringa engångskostnaden 1995:-, som är vad den nuvarande 8 GB-modellen av iPod Touch säljs för på Apples onlinebutik. Inga bindningstider eller månadskostnader trots videosamtalen alltså.

Vidare ryktas det också att Apple kan komma att utrusta en kommande version av Mac OS X (operativsystemet till alla Mac-datorer) med samma FaceTime-stöd. Alla deras datorer är ju redan utrustade med webbkameror.

Allt detta sammantaget skulle kunna innebära ett slag i solarplexus för många telefonibolag där ute. Visserligen krävs som sagt WiFi, så det här lämpar sig främst för hemmet, men trådlösa telefoner för hemmet säljer ju inte så dåligt. Kan Apple ha resurserna och visionerna som krävs för att få videotelefoni populärt på riktigt? Vi kanske inte behöver vänta så länge för att se.

I lurarna: Kate Bush – Wuthering Heights.

Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *