Miljöpartiet och miljödumhet

Maria Wetterstrand tar sig en funderare...

Maria Wetterstrand tar sig en funderare…

Miljöpartiet är ett parti som blivit mer väletablerat i svensk politik under de senaste åren, och nu när vänsterblocket utan större tvekan kommer att göra ett dåligt val (frågan är snarare om det är tillräckligt bra, än om det kommer att vara bra), så är deras resultat viktigare än vanligt.

Jag tycker bara att det då är tråkigt att Mp vill väl, men tar för lätt på sina egna stora frågor. Det finns mycket som på ytan ser bra ut hos Mp, eftersom det är ett ganska populistiskt parti.

Mp vill införa en kilometerskatt som inte gör undantag för regioner, om vänsterblocket vinner valet i år. En kilometerskatt. Inte en skatt på utsläpp, utan hur långt man kör. Kör du en miljövänlig bil långt, kommer du att få skatta mer än någon som kör en mindre miljövänlig bil kort. Gillar man Mp mycket kanske man väljer att se det här som en petitess, men det blir mer än en petitess när man dessutom bor i Norrland med långa avstånd. Och det blir rentav en nagel i ögat, när storstadsbor kan komma undan med mindre bensinskatter när de kör en SUV i stadstrafik.

OK, så det borde åtgärdas, eller hur? Då är allt frid och fröjd? Nej, eftersom även ”miljötransporter” beskattas. Transporter som exempelvis arbetar inom skogsindustrin för att framställa etanol, som Mp vill ha. Enligt Karolina Boholm, rådgivare om transportfrågor på Skogsindustrierna, kommer 30% av skogsavverkningarna att bli olönsamma om kilometerskatterna införs som de ser ut idag, inför valet.

OK, så det borde då åtgärdas, eller hur? Ge skattelättnader åt skogsindustrin. De måste ju få sin bioenergi, det vill till och med Mp själva. är allt frid och fröjd? Nej, eftersom detta skulle riskera att strida mot EU:s lagar om att gynna enskilda branscher.

Så vi behöver inte en avståndsskatt, utan en utsläppsskatt som vi egentligen redan har i praktiken i och med bensinskatten som blir högre ju mindre effektivt en bil använder fossila bränslen, och Mp kanske dessutom behöver tänka till hur deras skatter slår mot deras egna processer för ett miljövänligare Sverige… Tja, det blir tyvärr mest bara småsmulor kvar av deras ursprungliga förslag. Bara den goda tanken. Inte den ogenomtänkta praktiken. Det är att vara miljödum. Behöver jag tillägga att Mp placerar förnyelsebar energi extremt högt på sin agenda inför Valet 2010, med denna schweizerost till beskattningsförslag?

Sedan vill Miljöpartiet också lägga ner kärnkraften. Om vi inte ska få det kallt och mörkt i husen och problem på annat håll, så kan vindkraft och biobaserad elkraft ersätta knappt en tredjedel av elen från kärnkraft idag. Om 10 år ska problemet tydligen vara löst enligt Mp, för då ska kärnkraften vara helt borta. Mp vet inte hur det ska gå till i praktiken och på 10 år, men kan åtminstone se en utopi framför sig där det går ihop. Det är också att vara miljödum.

Så lägg en röst på Miljöpartiet, om du vill ha ett parti som inte vill ha utsläppsskatter för bilisterna, inte bryr sig mycket om hur lönsam industrin med förnyelsebar energi blir efter bensinskatterna, och antar att energiproblemet är löst inom 10 år, och annars kan tänka sig att helt sonika förbjuda elvärme, som ett första steg till sin utopi. Miljöpartiet tar verkligen problemen som finns på djupet av deras förslag kallt. Iskallt.

Men det här löser sig säkert om 10 år. Det är ju länge dit.

Join the Conversation

  1. Mycket bra inlägg!

    Bortsett från några maktfullkomliga vänsteridéer så gillar jag verkligen miljöpartiet, och vill att riktiga krafttag tas för att långsiktigt kraftigt förbättra vår miljöbelastning, men ibland undrar man om inte partiet i praktiken bara finns kvar i riksdagen på grund av sitt fina namn. Alla tycker ju att ”miljö” låter bra.

  2. Ja, precis. På punkten att det är viktigt att jobba för miljön tror jag få partier tvivlar om. Och jag tycker att Miljöpartiet är bra på en rad olika punkter. Jag tycker också att det är viktigt att ha ett parti i riksdagen som fokuserar på miljöfrågor, så jag är glad att Mp är med i leken.

    Däremot tycker jag att det ibland kan vara viktigt att belysa att särskilt miljöfrågor kan vara extra enkla att driva igenom, eftersom på ytan låter ofta många ståndpunkter ”vettiga” så länge naturen gynnas. Jag tror att det är en del gratispoäng som Mp får tack vare sin inriktning, eftersom det är nog väldigt tunt med folk i landet som lika gärna vill förstöra naturen omkring oss.

Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *